lördag 15 mars 2014

Äntligen lite socialisering

Gulleåsnan har ju inte träffat några andra hundar under månaden hos mamma och pappa, jäpp en månad. Med andra ord har han låst sig och blivit tokivrig när han sett en annan hund ute. Och när vi gick mot en rastgård där det redan befann sig ett par hundar började han självklart pipa. Han gick åtminstone trevligt i kopplet, underbart!

Jag vet att det finns många nackdelar med att släppa in hunden i flockar hur som helst. Nu var det dock två andra hundar (en tredje dök upp efter oss), och de hälsade snällt genom staketet först. 

Ior var så lycklig! Han rejsade runt i full fart och njöt av sällskapet, blandat med lite försiktiga brottningsförsök från de andra. Det avvisades lugnt och tydligt av Ior, och sen var det blådårestilen igen. 

Vi fick lite träning också, dels eftersom det var en annan hund på första bussen (valde att vänta) och dels efter att de andra gått från rastgården. 20 minuter rallylydnad på hållplatsen gick strålande, tränade på:
  •  svängar på båda sidor
  • sidbyten: vända, framför och bakom, åt båda håll
  • några ställanden
Sidbyten bakom är ganska nytt, men vi började leka det med handtarget, men det var ändå lite svår miljö och i efterhand dumt att introducera det där. I övrigt var han en dröm, det är egentligen bara frestelsen vi behöver träna på. I rastgården klarade han att jobba på tre meters avstånd, ungefär. Det är helt tvärsom mot vad vi jobbat med innan, har mest jobbat in stora avstånd till externbelöningen. 

I rastgården blev det lite fritt följ, jag höll tennisbollen i högerhanden eftersom jag inte ville stoppa ner den i fickan - lerigt! Den var även ganska söndertrasad, så den åkte i soporna efteråt. Belönade på raka sättanden i halterna, testade svängar utan röstkommando (invant från rallyn) och båda grejerna funkade bra! 

Vi avslutade men en uppletanderuta, jag är ju lat och kör ovallat för det mesta, men nu ville jag testa vallat. Det första Ior gjorde var att följa mitt spår tillbaka från rutan... Sedan hittade han båda pinnarna, och den första plockade han upp och kom till mig direkt! Den andra var han inte lika säker på, plockade upp och släppte igen. Inte så konstigt, å andra sidan, han har nog bara fått mer än ett föremål att hitta en eller två gånger förut. 

Det allra bästa var dock att när jag skickade tillbaka honom för nästa föremål, så släppte fågeljävlarna ovanför oss ner en halv grillkorv! Sjukaste belöningen, det börjar regna supermat liksom, och rakt ner i munnen dessutom, den landade aldrig på marken ens. Det är å andra sidan inte bästa sättet att få honom att koppla nosen ner i backen, men det såg så kul ut så det gör inget. 

Inser nu att det blev väldigt mycket nytt idag. Och då behärskade jag mig ändå och lät bli att lägga spår rakt över det perfekta parkområdet vid rastgårdet :D jag har fått lite motivation till att få in mer nosaktivering i alla fall, känns bra. 

Nu har jag i alla fall en väldigt trött hund här i soffan. Kanske lite överdrivet trött, med tanke på att vi ska åka hemifrån 8:00 för en heldag med barmarksdrag imorgon... å andra sidan hade han blivit galen där om han inte fått leka av sig lite. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar